Monday, 28 November 2016

3 Days Giveaway by HANIS MASTURINA

Terma & Syarat

1) Warganegara Malaysia dan tinggal di Malaysia serta mempunyai blog.

2) Wajib follow blog HANIS dan add Google+ di sidebar blog ini .

3) Wajib follow instagram @hanismasturina dan @ajhaircare

4) Wajib buat entri dengan sertakan banner, hadiah dan testimoni serta backlinekan ke entri ini

5) Letak link entri anda diruangan komen DIBAWAH



HADIAH




Hasil carian imej untuk novel kenapa aku


TOP REFERRAL (1) : 1 set trial AJ HAIR CARE (shampoo,conditioner,serum) + 1 NOVEL

TOP REFERRAL (2) : 1 set trial AJ HAIR CARE (shampoo,conditioner,serum) + 1 PERFUME PEN

RANDOM 3 PESERTA : 1 PERFUME PEN + 2 Trial AJ HAIR SHAMPOO


Testimoni AJ HAIR CARE



Sesiapa nak trial AJ HAIR CARE percuma boleh usahakan untuk jadi TOP REFERRAL !!! CEPAT GIVEAWAY INI BERLANGSUNG SELAMA 3 HARI SAHAJA ! Jangan lepaskan peluang ini !

Sunday, 27 November 2016

Segmen Jom Tambah Follower By Shuahaida Kabdy


Mini Giveaway By Penselduabee


November Giveaway By CP


Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah


SegmenBloglist #1 December CIKLAPUNYABELOGDOTBLOGSPOTDOTMY.


Segmen Jom Berkenalan



Jom berkenalan ^_~

Kelas Kitchen (Salad and Salad Dressing)

Assalammualaikum ~! Bertemu lagi kita and hari ni aku teruskan dengan kelas kitchen ha cuti tinggal seminggu. Ada 12 topik semuanya harap harap sempatlah aku ceghita sampai ke sudah. Jadi kita teruskan dengan topik salad. Salad is actually a really fun very simple and healthy food. Maybe some of you fikir makan salad like kambing makan rumput kan? Tapi sebenarnya there’s many types of salad. Not just that leafy green stuff. And dulu pun aku suka buat salad but for me, I just bukak fridge tengok apa ada and just combine. But today! I want to share a few recipe of salad yohoo ~~

Sooo, salad. What is the definition of salad? It has always been a challenge to try and define the term salad. Basically, a salad is a mixture of raw and/or cooked ingredients served with a dressing or sauce. So dalam salad ada 2 basic dressing. Mayonnaise - Permanent emulsion & Oil and vinegar dressing (vinaigrette) – Temporary emulsion.

Mayonnaise -> sebiji egg yolk + secawan minyak + lemon juice + mustard + salt, sugar + pepper.  

Ha Nampak cam sonang je an. Egg  yolk tu whiskkan saat minyak tu kena kat dia. Ha yang payohnya hang whisk la dalam 3 – 5 minit TANPA HENTI pada KADAR KELAJUAN YANG SAMA! Mau tercabut tangan masa first time buat. But practice makes perfect ~!


Vinaigrette -> vinegar (1) : (3) oil {olive / corn} season a with salt and pepper and then add chopped onion and garlic


Salad teridiri daripada (4) parts of a salad § Base (Biasanya lettuce) § Body (Main Salad) § Garnish (Chopped bacon / parsley) § Dressing (Mayo/vinaigrette)





Dari kiri : Potato salad § Waldorf salad § Coleslaw § Chef’s salad §Caesar salad § Nicoise salad § Fresh Fruit Chantilly

Potato salad -> Peel boiled potato and diced + Chopped parsley + Mayo.

Waldorf salad -> Green & red apple diced + Celery + Chantily (one of anak mayo which is equal part of cream and mayo) + Walnut.

Coleslaw an example of accompaniment salad which means sesuai dimakan dengan something else-> Cabbage & carrot soaked with vinaigrette + salt ( garam + vinegar akan keluar air) + Mayo.

Chef's Salad -> Green salad + Carrot + Capsicum + Chicken + Cheddar cheese + Vinaigrette.

Caesar Salad -> Anchovies fillet hancurkan +Chopped garlic + Mayo + Roamn lettuce + Parmesan cheese + Bacon + Crouton.

Nicoise Salad sebut dia ‘nisua’ -> Green bean + Hard boiled egg + Tomato + Potato + Olive + Mixed green salad + Tuna + Anchovies fillet + Vinaigrette.

Fresh Fruit Salad -> Apple + Melon+ Grape + Strawberry + Banana + Chantily (used for fruits)

Yang bestnya salad ni bukan sahaja menyihatkan malah sangat colourful dan menarik untuk dimakan. To be honest, topik ni la topik favourite aku <3 Till we meet again ~!

Monday, 14 November 2016

Kelas Kitchen ( Breakfast )

Assalammualaikum, Halooo Farah kembali ~! Baik, kalini Farah nak ceritakan pasal breakfast plak. Lupa nak mention yang untuk sem 1 akan belajar Basic Western. So, basically ni breakfast western style la jangan bayangkan nasi lomak pulak ya ~

So ada 4 jenis breakfast, iaitu :
§ Continental Breakfast
§ American or English Breakfast
§ Breakfast Buffet
§ Brunch (Breakfast + Lunch)

Untuk breakfast western style ni, banyak gilaaaa pakai telurrrr. So memang minggu belajar breakfast ni makan telur je la jawapnya. Ada classmate Farah tu alergi telur. Kesian ~
Okay, let me story in detail about eggs.


Okay kita start dari luar which is the shell, kulit telur ni sangat fragile and mudah pecah la. Lagi satu yang penting tentang kulit telur ni ialah ia mudah menyerap bau dan flavor. Contoh paling senang telur pindang la, that’s why jangan letak telur dekat dengan benda yang kuat berbau seperti bawang. Another tips, nak simpan telur dalam peti ais kan, yang muncung kat atas yang gemok tu kat bawah. Kenapa? Sebab kat bawah tu ada air poket ada ruang udara, lagi besar ruang udara lagi kureng kualiti telur tu. So kalau letak terbalik, which means air pocket tu kat atas nanti lagi senang udara serap masuk dalam tu. Ha gitu, jadi terbalikkan dia.

Okay kita move on to egg white, so dalam egg white plak ada protein yang diberi nama albumin dan egg white mengandung sulfur. Next is chalazae, chalazae is the one that kekalkan kedudukan egg yolk. Tu yang bila buat sunny side up cantik je egg yolk kat tengah tengah. Lastly, egg yolk tinggi dengan lemak dan protein. Ia juga mengandungi ferum atau zat besi la dan di sini boleh berlakunya chemical reaction apabila telur overcook terutama nya telur rebus, ferum dalam egg yolk reacts with sulfur in egg white produce a green ring (iron sulfide) atau kelabu la kalau telur rebus orang kawin tu kan biasanya dekat telur kuning tu ada warna hijau kekelabu tu lah sulfur. Tak elok ! Tu menyebabkan kentut busuk !!  

So nak kelaskan telur ni ada dua cara iaitu melalui
Saiz, (Jumbo, extra large, large, medium, small, and pewee)
Grade (AA, A, and B) Okay grade ni contoh yang ketara, perasan tak putih telur tu ada yang pekat ada yag cair? Ha lagi pekat telur putih tu maknanya dia grade AA so makin cair makin kurang la grade dia.




So nak test freshness melalui touch, weight, sound, bouyancy or floatation test & dispersion test. Contohnya pada gambar di bawah.

Contoh - contoh egg cookery ialah frying (scrambled egg , omelet (plain and stuffed), sunny side up, over easy, over medium, and over hard) Nama je luxurious tapi senanya telur hancur, telur dadar ngan telur mata kerbau haha. Ok next is poaching (poached egg) and lastly, simmering (soft cooked 3 to 4 minutes - medium cooked 5 to 7 minutes - hard cooked 12 to 15 minutes) Ha, nak rebus telur jangan guna boiling water nanti egg shell crack.

So product yang kitaorang hasilkan ialah ~ Egg dishes, Cereals, Pancake, Waffle, French toast, Breakfast meat – bacon, ham, sausage, Fruit cutlets,  Hashed brown potatoes.






Minggu belajar breakfast ni adalah minggu terakhir puasa ha memang kenala dengan tajuk 'Break Fast' lol. Sorry sebab banyak sangat bebel tentang telur. For your information, kitaorang belajar teori in Food Studies and practical in kelas kitchen ni la. So it's like belajar dua kali memang seronok ~! ^o^ 

p/s : Saya belajar in english so sorry kalau bahasa rojak ya maaf. Dan kesemua ilmu ni saya kongsikan dari apa yang saya belajar for this sem. Semoga bermanfaat <3

Sekian sahaja untuk entry kali ini, sebarang pertanyaan boleh komen di bawah atau tweet/facebook dan juga boleh tanya di instagram ~!

Assalammualaikum ~!


Sunday, 13 November 2016

Kelas Kitchen ( Vegetable Cutting )

Assalammualaikum, Hai ! Okay hari ni aku nak share segala benda yang aku belajar dalam kelas kitchen. Sebab kelas kitchen is my favorite class for the whole semester haha. So, first thing first we learnt vegetable cutting. Allow me to explain moooorreeee about it ~!

Basic Culinary Skills

Vegetable Cutting

 

Okay so ada 3 basic shapes untuk vegetable cutting.
   1)      Strips (panjang – panjang)
a.       Chiffornade (halus – halus) : Kebiasaannya digunakan untuk garnish atau contoh lain macam untuk coleslaw.
b.      Julienne (3mm x 3mm x 3cm) : Yang ni sesuai untuk soups, garnish and stuffing. Dia tebal sikit dari chiffornade tapi lebih halus dari batonnet.
c.       Batonnet (6mm x 6mm x 6cm) : Kalau dalam gambar, batonnet ni kira potongan yang paling besar. Sesuai for vegetable accompaniment.

   2)       Dice (Dadu)
a.       Brunnoise *Brunoa sebutan dia* : So basically, brunnoise ni dari julienne tadi and dipotong  dadu.
b.      Paysanne (1cm x 1xm x 3mm) : Yang ni bentuk dia empat segi tapi nipis.

   3)      Turned (tournant) : Bentuknya oval atau kata sir bentuk bola rugby. YANG NI PALING SUSAH for me la. Masa belajo ada le jugak ghupenye tapi time exam, hampeh.

Additional cuts
§ Floret – cauliflower and broccoli aka yang bunga bunga la gitu.
§ Vichy – carrots YANG NI PALING SENANG ! Potong slice biasa je.


Chopping Vegetables = To cut up certain vegetables as finely or as roughly that is required.
The common ones are: 1. Chopped onion 2. Chopped garlic 3. Chopped parsley 4. Tomato concasse 

Aromatics Ingredients


1. Bouquet garni (yang kiri atas)
§ Thyme sprigs 1 sprigs § Leek 1 stem § Parsley stems 2-3 no § Celery 2 stalks § Bay leaf 1 pcs

2. Mirepoix : Ni kebiasaannya basic untuk masakan western. Contohnya untuk stock or soups. Beza white and red mirepoix hanyalah carrot.
§ Red mirepoix = Onions (2) : Carrots (1) : Celery (1)
§ White mirepoix = Onions (1) : Celery (1)

3. Sachet (bawah bouquet garni) : Ni macam sup bunjut la kiranya..
§ Bay leaf 1/2 – 1 pcs § Black peppercorn 4 – 5 nos § Cloves 1 nos § Parsley 5 gm

4. Onion piquet (studded onion) (yang kanan macam tikus lol) : Bay leaf diselitkan dalam onion and clove tu dicucuk.
 § Onion 1 nos § Bay leaf 1 pcs § Cloves 2 – 3 nos 

Yang bawah ini ialah Cauliflower Au Gratin. Senang je, bunga kobis tu direbus tapi jangan OVERCOOK! Kemudian toskan. Next, letak dalam baking pan dan tuangkan b├ęchamel atau mornay sauce yang dipanaskan. Untuk sauce nanti aku cerita dengan detail dalam entry 'Sauce" ok?! After that, campurkan breadcrumbs and grated parmesan cheese. Lastly, bake at 350°F (175°C) dalam 20 minutes. Brown the top under the broiler or salamander. Tadaa ~! Takde rasa sayur pun ! Memang sedap la.. Lagi - lagi sir masak daging sekali memang perghhh!! Bila teringat pun boleh meleleh air liur hihi.

Sekian sahaja untuk entry kali ini. Ada apa apa soalan, komen sahaja di bawah atau tweetkan kepada @FarahAtiqah. Hehe promote twitter >w<. Semoga bertemu lagi ~! Assalammualaikum<3