Sunday, 25 June 2017

Resepi Cornflakes Madu

Hye, Assalammualaikum & SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ~! Minta maaf sangat sangat tak dapat nak share resipi ni sebelum raya sebab memang busy gila dengan preparation raya. Tapi kuih Cornflakes Madu ni kuih yang paling simple gila gila budak 2 tahun pun boleh buat. Ha sesuai la jadi kuih raya last minit hehe.


Ada orang pakai madu, tapi golden syrup ni pekat sikit so dia melekat lagi la. And resipi tu basic sahaja, kalau nak tambah apa pun boleh. Tambah koko crunch ke badam ke chocolate chip ke pun lagiiii sedaaappp ~! Macam aku as penambah rasa and deco aku guna chocolate rice dengan sugar icing punya deco, so nampak meriah sikit gitu.

Jadi sekian sahaja la resipe untuk hari ni. Esok akanku update lagi okay, so stay tune ~
Apa apa soalan boleh comment di bawah atau tweet pun boleh @FarahAtiqah. Selamat Mencuba ~!

Sekian, terima kasih <3

Tuesday, 20 June 2017

Resepi Butter Cookies

Hye, Assalammualaikum ~! Farah kembali bersama resipi kuih raya yang kedua iaitu Butter Cookies ~! Okay resipi ni aku belajar kat UiTM ha ni pun antara yang basic la and terpulang nak tambah tolak darab bahagi apa apa yang anda mahukan.


Okay so yang ini aku guna method piping nombor '8'. Tapi kalau korang nak buat bolat ke bunga macam dahlia ke ulat beluancas ke ha ikut kreativiti memasing. Sebelum bakar aku letak macam sugar decoration bentuk love nak letak cherry ke apa pun boleh and lepas dah bakar tu aku sprinkle gula so nampak shiny blink blink gitu. So, kalau nak kurangkan gula dalam resipi pun tak ada masalah. Yang penting jangan overmix ! Tak pakai mixer pun takpe pakai seduk kayu pun boleh.

Kalau korang betul2 ikut resipi dia pergh rasa dia saing saing dengan biskut dalam tin biru tu ha. Alaa yang mahai tu haha. Ada rasa susu berlemak tu pergh mantop. Lagi lagi time panas panas la memang sedap gila cicah teh ke kopi ke memang sodap aihhhhh ~! ^o^

Jadi sekian sahaja la resipe untuk hari ni. Esok akanku update lagi okay, so stay tune ~
Apa apa soalan boleh comment di bawah atau tweet pun boleh @FarahAtiqah.

Sekian, terima kasih <3

Sunday, 18 June 2017

Resipi Biskut Arab

Hye, Assalammualaikum ~! Resipi pertama yang akan aku share ialah Biskut  Arab ! Ini kuih favorite nenek aku so memang tiap tahun ada la. Resipi kat bawah ni resipi ibu and ni kira paling basic la ha 3 bahan je. Tapi macam macam yang korang boleh tambah lagi nak lagi sedap rasanya ^_~ 


Secret ingredient (tapi dah tak secret la)

Aku letak kacang kat dalam dia haaa dia ada rasa macam biskut makmur la jugak. Then, dah bakar tu panas panas aku gaulkan dalam gula. Lastly aku letak cherry on top ha gitu baru macam comel jer.

Tahun lepas aku buat 3 color. Putih, merah dan hijau. Lepas dah uli tu asing kepada 3 bahagian. Untuk yang merah campur sirap la and yang hijau campur pandan. Lastly masa nak bulatkan tu cuit putih sikit, merah sikit, hijau sikit lepastu baru bulatkan jadi la macam corak marble gitu.

Jadi sekian sahaja la resipe untuk hari ni. Esok akanku update lagi okay, so stay tune ~
Apa apa soalan boleh comment di bawah atau tweet pun boleh @FarahAtiqah.

Sekian, terima kasih <3

Kuih Raya Collection ~!


Hye, Assalammualaikum semua ~! Lagi seminggu je lagi nak raya and mesti ramai sekarang ni tengah buat kuih raya or maybe kuih tunjuk jer ~ (beli). Tapi bagi aku, aku lagi prefer buat kuih sendiri. 

Firstly, the budget is way lower and you will get more. Aku buat 4 jenis kuih and each dapat dalam 100 pieces la plus minus under RM50 je ! Ha yang jual tu ada dalam RM25 untuk 25 biji. Rasa tak tau lagi sedap ke tak haaaa. Secondly, moment buat kuih raya ni la kira antara bittersweet moment dengan family. sambil gentel2 tu duk bercerita la curi curi makan la gaduh la penat la ha masa kecik2 dulu sampai nangis2 lol and this kind of thing la yang aku sangat sangat rindu and nanti nantikan each time nak raya. Lagi satu, bila buat kuih raya sendiri ni, macam mana silap sekalipun CONFIRM SEDAP ! DIJAMIN !! melainkan hangus ha tu tak dapat eden nak nolong. Tapi bascially kalau macam terkurang butter ke terlebih tepung ke apa cuma dia akan tak naik ke atau terlebih kembang sikit ke macam tu je la tapi bab rasa mesti lagi sedap dari beli. Sebab apa? Air tangan dan kasih sayang diri sendiri tu takde tolak bandingnya ha gitu and lastly sebab yang aku paling suka buat kuih raya sendiri is dapat rasa time dia keluar dari oven haa takyah tunggu keluar oven la time dalam oven tu pun bau harum semerbak perghh sebab tu aku gigih tak tidur buat memalam kalau buat time siang ha makruh puasa beb.

Tapi aku tak kata apa la kepada yang selalu beli je kuih ni sebab maybe ada peniaga yang memang jual kuih yang sedap and uolls takde masa nak buat sendiri. But for me, at least try la buat satu dua jenis kuih and then you will feel the difference.


Okay so tahun ni aku buat 4 jenis, biskut arab, butter cookies, cornflake madu and chocolate chip cookies. Don't worry ~ I will share the recipe with you guys so stay tune ~!


AND ANOTHER THING I WANT TO SHARE !

Maybe ada yang tak perasan lol tapi kini blog ku berwajah baru ~!


Sebelum


Selepas

Lebih kurang je sebenarnya I'm noob huhu. But you can share what do you think so that I can improve ~!

Wednesday, 7 June 2017

MUST LOVE GIVEAWAY BY AUROMA SCENTS



Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz


Salam ramadhan buat semua pembaca Papaglamz yang aku sayangi. Sayang lebih sikit untuk sesiapa yang sudi baca entri segmen aku kali ni. Hehehe. Ok la, straight to the point. Bersempena bulan penuh barokah ini, aku tergerak hati untuk menganjurkan segmen simple untuk korang semua. Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz. Aku saje je anjurkan segmen sebegini rupa sekadar hendak membawa kita semua selain dari blogwalking tu terasa ada pengisian la sikit kan. Insyallah. Jangan lupa join. Ikuti syarat-syarat yang mudah dengan tertib tau...!!!!


Syarat-syarat

1. Baca 3 Zikir yang mudah ni sebanyak mana yang korang mahu. At least sekali pun Alhamdulillah. Jangan skip ye.




2. Mainkan video youtube di bawah ni. Selama mana yang mampu korang tengok la video ni tau.


Baca syarat-syarat lain di Entri Official Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz (Klik Disini)

SELAMAT BERSEGMEN


#RAMADHANGIVEAWAY bersama SGShop Malaysia

sofie, giveaway, sgshopmalaysia

Senarai barang yang akan dibeli di SGShop kalau menang shopping credit RM 100. 

1. You Think UKISS Ke 7 Pack Portable Makeup Brush Set Makeup Makeup Beauty Tool Kit.

2. Women's Sweater Cardigan Jacket Female Female Korean Loose Sweater In Spring And Autumn Spring 2017 Female New Tide

3. Love Korean Rose Gold Bracelet Hand Shape Fashion Jewelry Bracelets Opal Lady Multi Purple Crystal Bracelet

4. South Korea All-Match Diamond Ring Opening Decorative Zircon Female Personality Fashion Trendsetter Small Jewelry Ring Finger

5. Plug In Electric Heating Electric Cooking Lunch Box Double Mini Lunch Box Post Small Stainless Steel Cooker

Haaa kan dengan RM100 boleh beli 5 barang ni haaaaa and majoriti warna pink ^w^

InsyaAllah kalau ada rezeki ^_^ Memang rambang la mata explore SGShop ni. Kalau korang nak cuba nasib juga apa salahnya, click je kat banner tu ha ~ Good Luck ^_~